Barion Pixel

Vízhiányos vagy száraz a bőröd?

2023-11-16 19:00
Vízhiányos vagy száraz a bőröd?
Sokan összekeverik a dehidratált/vízhiányos bőrt a száraz bőrrel.A vízhiányos bőr nem egy konkrét bőrtípus, mivel a vízhiányos állapot a normál vagy zsíros és a száraz bőrtípusoknál is megjelenhet. A 4 fő bőrtípus: száraz, zsíros, vegyes-és normál. A típusoknál további fokozatok is előfordulhatnak. A bőr lehet kicsit száraz és lehet akár extrém száraz is, vagy kicsit zsíros és extrém zsíros. Plusz még bőrproblémák is társulhatnak hozzá. A száraz bőrtípus esetében például a dehidratáltság, vagy akár az ekcéma vagy rozácea, míg a zsíros bőrnél a pattanások megjelenése.
Dehidratált bőr esetében nem a bőr zsírtartalmával van a probléma, hanem a víztartalmával. Ez egy olyan állapot, ahol az epidermális réteg legkülső része vízhiányos. A száraz bőrtípus esetén a bőr zsírtartalmával van probléma. A szerkezeti jellemzője az, hogy a szaruréteg lipidekben és olajban szegény. A száraz bőr oka legtöbb esetben genetikailag meghatározott. Test szerte bárhol előfordulhat. Dehidratált bőr kialakulásához hozzájárulhat a dohányzás, stressz, helytelen étkezés.
A két bőrprobléma tünetei nagyon hasonlítanak egymáshoz. De hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy száraz vagy vízhiányos a bőrünk?
Közös tünet lehet a szürke, színtelen és fakó bőr. Gyakran feszül, érzékeny minden ingerre. De akár viszkető érzés és bőr hámlása is előfordulhat. Mindkét típusú probléma idő előtti öregedésre hajlamosít.
Előfordulhat, hogy dehidratált bőrön gyakran jelentkezhetnek pattanások. Felmerülhet a kérdés, hogyha vízhiányos a bőrünk mégis hogy lehetnek rajta pattanások, hiszen a pattanásokat mindig a „zsíros” bőrtípushoz kötjük?
A válasz, hogy bőr víztartalmának csökkenésével a szervezet a faggyútermelés fokozásával igyekszik kiegyenlíteni a hiányt. Tehát a zsíros bőr is lehet dehidratált!A vízhiányos bőr jellemzői és okai:
 • Általában egy átmeneti állapot
 • A probléma bizonyos területeket érint, leggyakrabban az arcot
 • A bőr felső rétege több vizet párologtat el, mint amennyit felvesz a mélyebb rétegekből
 • Okai:
 • Helytelen ápolás, gyógykezelés, időjárási viszonyok, helytelen diéta
 • Tünetek: feszülő, kellemetlen bőrérzet
A száraz bőr jellemzői és okai:
 • Egy külön bőrtípushoz tartozik
 • A teljes testet érinti
 • A bőr nem termel elegendő faggyút, így a bőr faggyúrétege hiányos, ez felelős a bőr megfelelő nedvességtartalmáért
 • Tünetek: feszülő és kellemetlen bőrérzet, különösen vízzel való érintkezést követően, vagy a bőr felső rétegének radírozását követően
 • A dehidratált bőr kezeléséhez használhatunk magas víztartalommal és vízmegkötő anyagokkal ellátott hidratálókrémek. A vízhiányos bőr kezelése a bőr víztartalmának helyreállításával történik. Ilyenkor a sérült hámréteg szükséges regenerálni.
Tippek a megfelelő arckrém kiválasztásához:
Fontos, hogy NE zsíros, nehéz krémeket válassz a vízhiányos állapot kezeléséhez.
Javasoljuk, hogy használj hialuronsav tartalmú szérumot vagy boostert az arckrémed alá, hogy segítsen visszapótolni a nedvességet a bőrödbe.
Az arckrém tartalmazza a következő hatóanyagokat: hialuronsav, ceramidok vagy az AHA sav. Ezek az összetevők, mint egy „szivacs” megtartják a nedvességet a bőrödben.

Termék ajánló:
Vichy Mineral89 termékcsalád:Mineral 89 pirulafutar.hu webáruház

Eucerin Hyaluron-Filler hidratáló arcápoló koncentrátum:Eucerin EUCERIN HYALURON-FILLER KONCENTRATUM 30ML ND50156 (pirulafutar.hu)
Uriage Eau Thermale termékcsalád:Eau Thermale pirulafutar.hu webáruház
Dermedic Hydrain termékcsalád: Hydrain pirulafutar.hu webáruház


Források:
https://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/hogyan-kezelheto-a-vizhianyos-bor/6871/
https://www.fullcosmetix.hu/dermedic-borapolas/bortipusok-es-borproblemak/szaraz-es-vizhianyos-bor/
https://www.colo.hu/blog/praktikus_segitseg_hogyan_hatarozd_meg_a_borod_alaptipusat_135
https://www.colo.hu/szaraz_vagy_vizhianyos_tudsz_kulonbseget_tenni_136
2023-11-16 19:00