Szedjünk-e D-vitamint?

2020-12-08 13:24

Szedjünk-e D-vitamint?

Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, hiszen a Covid-19 kapcsán is felmerült jótékony hatása. De mi az igazság? Van-e erről hiteles adat, ha igen mikor és mennyit szükséges alkalmazni?
D-vitamin nélkülözhetetlen szervezetünk működéséhez. Felelős az egészséges csontozatért és izomerőért. Szükséges a szervezetben lévő fehérjék ésenzimekműködéséhez, illetve az immunrendszer megfelelőműködéséhez. Felmérések szerint Magyarországon az emberek kb. 90%-a D- vitamin hiányban szenved októbertől -februárig tartó időszakban. Míg a tavaszi-nyári időszakban 10-30 percet a napon töltve elegendő D- vitamin termelődik a szervezetünkben. A táplálkozással sajnos nem tudjuk bevinni a napi szükségletet hiába zsírban oldódó vitamin. Tehát érdemes és szükséges is a következő hónapokban a D-vitamin szedése, mivel étrendünkből maximum 80-150 NE -t tudunk a szervezetünkbe bevinni. Kevés élelmiszer tartalmazza, de ilyenek például a vörös húsok, a tojássárgája, olajos halak ( szardínia, lazac, hering, makréla), máj.
A hideg hónapokban gyakran előforduló felső légúti megbetegedésekben vizsgálták a D-vitamin szerepét. Több éve ismert, hogy a D-vitamin hiány növeli az influenzás megbetegedés kockázatát. Mi a helyzet a Covid- 19 esetében?Jelenleg kevés vizsgálat áll rendelkezésre, hiszen a tudományos vizsgálatok időtartama akár több év is lehet. A meglévőtanulmányok szerint a fertőzés előtt, illetve ideje alatt szedett D-vitamin növeli a túlélési esélyt és csökkenti a súlyos tünetekmegjelenését.

Mennyi tehát az ajánlott mennyiség? A vitaminhiány elkerüléséhez felnőttek esetében 1500-2000 NE szükséges naponta. Csecsemők és kisgyermekek számára 1 éves korig 340 NE, míg 1 éves kor felett 400 NE szükséges.

Fontos, hogy mint mindent a D-vitamint is túl lehet adagolni. Nem szükséges a napi ajánlott mennyiségeknél többet használni. Hosszú távon alkalmazva a nagyobb mennyiségű D-vitamin hatására túl sok kálcium képződik a szervezetben. Ellentétes hatást kiváltva gyengíti a csontokat és károsítja vesét és a szívet.

A piacon rengeteg termék elérhető étrend-kiegészítő és gyógyszer formában. Vannak kombinált készítmények, amelyek a D-vitaminon kívül C- vitamint és cinket is tartalmaznak. Multivitaminokban is megtalálható, de általában a napi szükséglet kis százalékában.

Összegezve tehát érdemes és szükséges is D- vitamint szedni. Javasoljuk, hogy ezeket készítményeket biztos forrásból pl. gyógyszertárból, gyógyszertárak által üzemeltetett webpatikából vásárolják meg.

Ha szeretnének továbbra is hasonló cikkeket olvasni kérjük iratkozzon fel hírlevelünkre.Források:

Vitamin D and survival in COVID-19 patients: A quasi-experimental study, Cédric Annweiler,a,b,c,* Bérangère Hanotte,d Claire Grandin de l’Eprevier,e Jean-Marc Sabatier,f Ludovic Lafaie,d and Thomas Célarierd,g,h

Vitamin D Supplementation Associated to Better Survival in Hospitalized Frail Elderly COVID-19 Patients: The GERIA-COVID Quasi-Experimental Study: Gaëlle Annweiler 1 2, Mathieu Corvaisier 3 4, Jennifer Gautier 3, Vincent Dubée 1 5 6, Erick Legrand 1 7, Guillaume Sacco 3 8, Cédric Annweiler 1 3 8 9 10

https://semmelweis.hu/hirek/2020/05/26/segitheti-e-a-d-vitamin-a-virusfertozesek-elleni-vedelmet/

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

https://pirulakalauz.hu/2020/11/26/gondolkozz-elore-szedj-d-vitamint/2020-12-08 13:24