Napozni jó! Napozni jó?

2021-05-21 8:39

Napozni jó! Napozni jó?


Lassan, araszolva közeledik a nyár és hamarosan újra napfürdőzhetünk, de nagyon nem mindegy, hogy mennyit és mikor tesszük. Bár a napsütésnek kétségtelenül sok jó hatása van, ugyanis kedély javító, nélkülözhetetlen a D-vitamin termeléshez és nem utolsó sorban, ha jól csináljuk szépen lebarnulunk tőle, legalább ennyi kárt is okozhat. Összeszedtük néhány pontban mit érdemes tudni a napozásról és a fényvédők használatáról.


Mikor nem szabad napra menni?

Alig várjuk a nyári szabadságok időszakát, amikor végre pihenhetünk és töltődhetünk a napon. Ilyenkor sem hagyhatunk azonban figyelmen kívül (a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémek használata mellett sem) néhány fontos szabályt:


- A legintenzívebb napsugárzási időszakban, ami 11-15 óra között tetőzik,
kerüljük a közvetlen napon való tartózkodást, valamint előtte,
utána is csak kb. fél órát javasolt a napon lenni.

- Ha árnyékban vagy napernyő alatt tartózkodunk, akkor is ér bennünket

UV-sugárzás, minél kisebb ez az árnyék, annál nagyobb mértékben, ezért

ilyenkor is fontos, hogy használjunk magas faktorszámú fényvédőt.


Alkalmazzunk védőruházatot, például széles karimájú kalapot,

hosszú ujjú pólót, hosszúszárú nadrágot és napszemüveget,

hogy csökkentsük a bőrünket érő napsugarak mennyiségét

Milyen mennyiségű fényvédőt szükséges alkalmaznunk? Miért és milyen gyakran szükséges az újbóli felvitele? Praktikus tanácsok az alkalmazásához?

Nagyon fontos a fényvédők alkalmazása során a megfelelő adag felvitele a bőrre. 2mg/cm2 a javasolt mennyiség, ez egy átlagos arcfelületnél kb. 1,2 gr-ot jelent. Hogyan tudjuk ezt könnyedén kiszámolni? Ha az egész testünket szeretnénk bekenni, 1 uncia fényvédő legalább szükséges. Egy uncia körülbelül egy felespohárnyi mennyiség (28.35gr). Ez a teljes testre értendő, és nyilván eltérő lehet az alkati sajátosságok miatt. Az arcra való mennyiség pedig körülbelül ¼ teáskanálnyi adag. Természetesen, ha olyan ruházatot hordunk, ami nem átlátszó, az önmagában is véd a fénytől, így kevesebb napvédő is elegendő lehet. Ezek a mennyiségek elsőre talán soknak tűnnek, de itt is érvényes a több a jobb szabály. Érdemes olyan krémet választani, ami könnyen és gyorsan beszívódik, jó textúrával rendelkezik. Fontos szempont az is, hogy a kutatások alapján a fényvédők hatásmechanizmusa csökken, ahogy telnek az órák, illetve hő hatására izzadás is bekövetkezik, ami szintén okot ad arra, hogy újrakenjük magunkat. A kutatások szerint kétóránként érdemes megismételni a folyamatot.

A tavalyról megmaradt fényvédőt használhatom idén is? PAO

A krémek esetében nagyon fontos rendszeresen ügyelnünk a szavatossági időre. Ha egy fényvédő szavatossági ideje lejár, az összetevők megromolhatnak, illetve jelentősen csökkenhet a termék hatékonysága. Azért is szükséges erre kiemelten felhívni a figyelmet, mert  a fényvédők legelső és fontos funkciója az UV-sugarak, a napégés, az allergia és a rosszindulatú bőrdaganatok elleni védelem. Kémiai fényvédők közül például az oxibenzont, avobenzont, homoszalátot tartalmazó krémek oxidálódhatnak. A fizikai szűrőket tartalmazó készítmények ( ilyen lehet például a cink-oxid,titán-dioxid) esetén nem áll fent ez a probléma, de idővel ezek a hatóanyagok is megromlanak.

Ezért kiemelten fontos figyelnünk a szavatossági időre, különösen arra, hogy felbontás után meddig megfelelő minőségű a termék. A PAO jelzés (period after opening) mutatja a felbontás utáni felhasználhatóság időtartamát. Természetesen, ha ebbe az időintervallumba belefér a tavalyi naptejünk, akkor biztonsággal alkalmazható, ha nem, érdemes újat vásárolni.

Irodában dolgozom, ablakon keresztül leéghetek? Vagy napernyő alatt?

Könnyen le lehet égni, ha nem figyelünk oda a megfelelő fényvédelemre, ezért érdemes figyelembe venni, milyen körülmények között érhetnek bennünket a sugarak. Az autó üvegei akár 80%-ban átengedik a káros UV-fényt, a régebbi típusokban csak a szélvédőben helyeztek el UV-szűrőt, oldalt nem, ezért is detektálható, hogy akik nagyon sokat vezetnek, arcuk bal oldala sokkal kitettebb, mint a jobb. Az irodában az ablaküveg egyfajta szűrőként szolgál, az UvB-fényt megszűri, de azt sem teljesen, az UvA-sugarak viszont átjutnak rajta, ezért lebarnulni nem igazán fogunk, de az UvA káros hatásai, mint például a bőröregedés, sejtkárosodás ellen az irodában is védeni kell a bőrünket. A napernyő vagy fa alatt hűsölve az UV-sugarak 50-80%-a is elér minket, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljunk. Igyekezzünk ezért az év minden napján, árnyékban, irodában, autóban is megfelelő faktorszámú fényvédő krémet alkalmazni.

A Pirulafutar.hu webshopon nagy választékban találnak megfelelő minőségú fényvédőt minden típusú bőrre. 

Forgalmazott márkák: VICHY, LA ROCHE-POSAY, BIODERMA, URIAGE, EUCERIN

Forrás: bioderma.hu


2021-05-21 8:39