Minden 19.990.- Ft feletti megrendelést INGYEN házhozszállítunk!

     Kövess minket!

         

Blog

Gyógynövény tartalmú feszültségoldók

Temesiné Dr Antal Bernadett
Gyógynövény tartalmú feszültségoldók

Legújabb magazinunkban bemutatjuk a gyógynövényeket tartalmazó, feszültség oldó étrend-kiegészítőket.

Legújabb magazinunkban bemutatjuk a gyógynövényeket tartalmazó, feszültség oldó étrend-kiegészítőket.

Mi is az, hogy étrend-kiegészítő?Az étrend-kiegészítők a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítését szolgáló élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan és adagolható formában (kapszula, tabletta, adagolható por, adagolható folyadék stb.) kerülnek forgalomba.
Rengeteg -féle gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítő létezik. Leggyakrabban a macskagyökér ( Valeriana officinalis), komló ( Humulus lupulus), citromfű ( Melissa officinalis) és orbáncfű fordul elő ezekben. Bármely gyógyszertárba belépve, sőt gyógyszertári webáruházakban is megvásárolhatóak.

Mit is tudnak ezek a gyógynövények?

A macskagyökér (Valeriana officinalis)egy évelő növény. Jellegzetes szaga vonzza a macskákat, innen származik a neve. Hatását tekintve tudományos vizsgálatok igazolják idegrendszer nyugtató, feszültségoldó altató hatását. Alkalmazzák még idegrendszeri eredetű emésztési panaszok esetén, görcsoldóként.
Legtöbb esetben tablettaként, kapszulaként, de akár tea formájában is fogyaszthatjuk.


Teának 1-2 perces főzéssel készítjük el. Napi 1-3 csészét fogyaszthatunk ideges eredetű gyomor- és szívpanaszokra. Kellemetlen szaga és íze miatt érdemes más növényekkel keverni, például citromfűvel, bormentával. Fontos betartani a megfelelő adagolást. Tea esetén a készítési előírásokat. Használata nem okoz hozzászokást. Várandósság és szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.


A citromfű (Melissa officinalis) Európában honos, citrom illatú gyógynövény.
Gyógyászati célra levelét használják leginkább.


Jóízű teát készítenek belőle, amelynek nyugtató és stresszoldó hatása van.


Gyógyászati felhasználása: nyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő, vírus ellenes hatású. Kutatások igazolják, hogy citromfű kivonata gátolja a herpesz vírusok szaporodását, segíti a gyorsabb gyógyulást. Tartósan lehet fogyasztani. Ha alvászavarral küzd, akkor az esti órákban is fogyasszon egy csészével. Leggyakrabban a macskagyökérrel és komlóval együtt tartalmazzák a különféle vény nélkül kapható gyógyszerek és étrend-kiegészítők kapszula vagy tabletta formában.

Orbáncfű (Hypericum perforatum) Európában honos gyógynövény. Sárga színű virágos hajtását használják fel gyógyászati célra. Már a népi gyógyászatban is használták olajos kivonatát különböző bőr gyulladások, sebek kezelésére. Tudományos vizsgálatok igazolták jótékony hatását enyhe-és középsúlyos depresszió kezelésére. Emellett szorongás, nyugtalanság ellen is hatásos.
Az orbáncfű étrend-kiegészítőként nem forgalmazható. Nem lenne biztonságos a ha orvosi vagy gyógyszerészi felügyelet nélkül bárhol megvásárolható lenne étrend-kiegészítőként. Hiszen maga a depresszió is orvosi ellenőrzést igényel és az orbáncfű számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép. Fokozza számos gyógyszer (véralvadás gátlók, fogamzásgátlók) lebomlását, és kiürülését a szervezetből így csökkentve azok hatásosságát.

Magnéziumpótlás

A magnéziumból a napi referenciaérték 375 mg. A kiegyensúlyozott étrend biztosítja a magnézium szükségletünket. Felszívódási zavar, nem megfelelő étrend vagy fokozott fizikai megterhelés esetén, terhesség és szoptatás idején viszont érdemes pótolnunk! Pótlására különböző típusú magnézium sóit használják. Több fajta szerves (magnézium-citrát, magnézium biszglicinát) és szervetlen (magnézium-klorid, magnézium-oxid) magnézium-só létezik. A szerves sók jobban felszívódnak és kevésbé okozhatnak hasmenést.


Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által elfogadott állítás szerint a magnézium hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez, szükséges az elektrolit egyensúly fenntartásához. Szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez, az egészséges pszichés funkcióhoz, a megfelelő izomműködéshez és a fehérjeszintézishez.
Fontos, hogy a magnéziumnak léteznek igazolt gyógyszerkölcsönhatásai! Tetraciklin is kinolon típusú antibiotikum, illetve a kalcium és a vas felszívódását csökkenti. Eznek a gyógyszernek és nyomelemeknek a bevétele és a magnézium bevétele között fontos, hogy legalább 3 óra teljen el. A B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért legtöbbször az étrend-kiegészítők komplex összetételűek.

Összegezve tehát számos termék és összetétel kapható. Fontos, hogy kérjük ki szakember tanácsát mielőtt bármiféle feszültségoldó étrend-kiegészítőt vásárolnánk.

A termékek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
A termék nem gyógyít betegségeke és az z orvosi kezelés helyettesítésére nem alkalmas! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás!


Források:
https://www.hazipatika.com/psziche/stressz/cikkek/feszultsegoldas_mi_segithet
Csupor Dezső: Pirulakalauz című könyve